Hoe leert een kindje lopen? Enkele tips!
Als een baby leert kruipen en daarna stappen, gaat er een hele nieuwe wereld open. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders, die nu plots handen en ogen tekort zullen komen! Het is dan ook een goed idee je degelijk op deze ontdekkingstocht voor te bereiden. Waar moeten we op letten, en hoe kunnen we onze kleintjes helpen bij deze toch wel bijzondere gebeurtenis?
Kijk mama en papa, mijn eerste stapjes!
Onze kinderen ondergaan verschillende veranderingen. Het is belangrijk dat wij ouders hen ondersteunen en begrijpen in deze verschillende stadia. Kruipen, leren rechtstaan, stappen, rennen, springen en de deugniet uithangen, allemaal fases die onze kleintjes doormaken. Hoe gaat deze lichamelijke ontwikkeling nu juist in zijn werk?
- De eerste fase: je kind begint zijn spieren te verkennen. Eerste bewegingen vinden plaats. Zo zal hij/zij al in verhoogde knieënstand of op handen en voeten spelen. Hoe nieuwsgieriger het kind, hoe sneller de rest volgt.
- De tweede fase: Je kindje zal zich voortdurend willen verplaatsen. Dit kan op verschillende manieren: kruipend, sluipend, al zittend door op te wippen… een intensieve periode breekt aan en jij kan er voortdurend achteraan!
- De derde fase: Je kind trekt zichzelf op en gaat rechtop staan. Leg alle spullen waar hij/zij niet aan mag komen maar een stukje hoger, want stilaan is niets nog veilig.
- De vierde fase: jouw kleine ontdekker gaat zijn/haar eerste stapjes zetten. Het begint met zijwaarts aan de meubels te lopen en voorwaarts te stappen met een hulpmiddel (kar, stoeltje of handen) om dan over te gaan naar het zelfstandig stappen. Die eerste stapjes zien er meestal behoorlijk grappig uit. Je kleintje waggelt wijdbeens met gebogen knieën en ellebogen: de dribbelgang.
- De vijfde fase: Na een tijdje zal je kindje steeds behendiger worden in het wandelen en zijn/haar evenwicht kunnen bewaren. Hij of zij gaat nu moeilijkere uitdagingen aan: zijwaarts of achteruit lopen, tegen een bal trappen…
Vergeet niet, elk kind is anders. De ene zal sneller leren praten en de andere zal overal naartoe willen crossen. Pas wanneer een kind klaar is om nieuwe dingen te ontdekken, leert hij/zij een nieuwe vaardigheid. Meestal stappen kinderen tussen de 8 en 15 maanden aan de hand, en volgen de eerste losse stapjes rond 12-15 maanden. Het zelfstandig lopen verschilt van kind tot kind. Sommige kleintjes kunnen het pas op 18 maanden terwijl enkele uitzonderingen al stappen voor hun eerste verjaardag. Dus geen paniek als jouw kindje nog niet zo ver is!
Hoe kan ik mijn kindje helpen?
Een kind heeft eigenlijk helemaal geen hulp nodig om te leren stappen. Uiteindelijk leren ze het allemaal. Soms zijn peuters echter gefrustreerd omdat het nog niet lukt. In dat geval zijn er wel enkele trucjes en hulpmiddelen die hen een duwtje in de rug kunnen geven bij het leren stappen.
Tot slot, de allerbelangrijkste tip: volg het ritme van het kind. Het heeft geen zin je kind iets te laten doen waar het nog niet aan toe is. Dit leidt alleen tot
frustratie bij alle partijen. Nogmaals: of jouw kleintje er nu vroeg bij is of net aan de late kant: uiteindelijk leert hij/zij het wel. Zoals het spreekwoord zegt “Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt.”
Voor baby’s is het voor het eerst lopen een grote stap in hun leven. Ze zijn altijd nieuwsgierig en niet bang om de onbekende wereld te verkennen. Het product van gogo4baby beschermt het hoofd en rug en waarschuwt de ouders met een piepend signaal.